Móda a styl

Mánie socialistické éry: Proč všichni sbírali céčka a k čemu vlastně měla původně sloužit?

AUTOR: Martin Březina

Osobnosti

Jak a kolik si vydělávali hudebníci za socialismu. Televize a rozhlas byly výhra

AUTOR: Věra Nováková

Osobnosti

Počátek osmdesátek byl příznivý pro tuzemské hudební hvězdy. Velkým idolem žen i dívek každého věku se stal Peter Nagy

AUTOR: Martin Březina

Potraviny
Delikatesa

Smažený sýr nahradil řízek

Nestárnoucí evergreen na našich stolech, trojkombinace – smažený sýr, tatarka a vařený brambor, to se asi jen tak nepřejí. Poměrně jednoduchá klasika, která nesmazatelně patří do českého jídelníčku. Jak k tomu vlastně došlo?
 
FOTO: Retromania

autor

Martin Březina

15. září 2020

Reklama
Reklama

Historie smaženého sýra je dlouhá a možná vás ani nepřekvapí, že není tak úplně z našeho území. Již od středověku se různé varianty smaženého sýra připravovaly v Itálii nebo v sousedním Rakousku. Také můžeme znát smažený sýr z Řecka, kde se také těší dlouhé tradici nebo ve Francii, kde je znám jako „fromage frit“. Ale gastro hitem je především tady, u nás…

Česká klasika

Těžko se nám, Čechům, přiznává, že typické české jídlo má často základy z Rakouska (Uherska). Ale pokud se týká nástupu popularity tohoto lidového pokrmu, tak je datován obdobím první republiky, kdy se poprvé podával s dnes již klasickou tatarskou omáčkou.

Nástup popularity tohoto lidového pokrmu je u nás datován obdobím první republiky.

Za svou popularitu vděčí především nízké ceně. Proto byl někdy nazýván jako studentský nebo dělnický řízek. V sedmdesátých letech, kdy polotovary nabíraly na popularitě a levné maso s univerzální omáčkou /UHO/ se již začalo zajídat, měl smažený sýr poměrně snadnou startovací pozici. Ale to bychom nebyli my, Češi, abychom neexperimentovali a tradiční nejdostupnější sýr (eidam) občas nahradili českým Hermelínem nebo olomouckými tvarůžky. Hned bylo o dvě gastro novinky více.

Kalorická bomba za pár korun

Dnes to již může znít až úsměvně, ale klasický smažený sýr v trojobalu, který měl potenciál zasytit, stál i s přílohou kolem 7-8 Kčs. Pokud jste si chtěli vyhodit z kopýtka víc, tak brambory nahrazoval bramborový salát nebo hranolky. Cena byla pak kolem 10 Kčs.  Výživový poradci šíleli. Až v průběhu osmdesátek cena skokově narostla. Ale ani to popularitě tohoto jídla neuškodilo.

Vegetariánský řízek

Smažák v české kuchyni doplňuje tradiční vegetariánská jídla, jako je smažený květák nebo smažené žampiony. V „osmdesátkách“ minulého století bylo smažené jídlo opravdu populární.  

Zajímavostí je, že s rostoucí dostupností masa, se mnoho restauratérů snažilo „vytlačit“ oblíbenou pochoutku z jídelních lístků. Ale narazili, protože si jej zákazníci prosadili vrátit do nabídky. Přiznejme si, hodně z nás na něj stále spoléhá jako na jistotu. Ale již to rozhodně není o ceně, protože je nejen 10-15x dražší než byl, ale často je stejně drahý jako řízek samotný.

A co vy, kdy jste si dali naposledy „smažák“?!

Nenechte si ujít
Reklama
Další články