Na smažení, na pečení, na dušení, ale i vaření nebo opékání vám stačila pouze remoska. Doma, na chatu, do karavanu, na tábor nebo jen tak, kde byla elektřina a hlad, tam se remoska vozila.
Co stojí za názvem
Podívejte se na svůj letitý hrnec, a pokud naleznete vyražený nápis HUT, tak máte původní "remosku". HUT je totiž zkratka týmu původních tvůrců pod vedením Oldřicha Homuta. Tým dále tvořil Uher a Tyburec. Světlo světa spatřil tento víceúčelový hrnec z kraje padesátých let minulého století. Prototyp je datován do roku 1953. A jak to tak bývalo, za úspěch následoval náležitý trest v podobě znárodnění dílny autorů. Dílna HUT tak byla připojena ke státnímu podniku Remos, kde doplňovala portfolio drobné elektrotechniky a servisních služeb. Vytvářet název firmy jako zkratku poslání firmy bylo poměrně oblíbené (např. Čedok, RaJ, apod.). Remos je tak složeninou – revize, elektro, montáže, opravy, servis. Hrnec tak převzal název po celém podniku, i když trochu více familiárně.
[:google:]
Inspirováno Švédskem
V několika rozhovorech autor O. Homuta opakovaně zmínil, že jeho nápad není tak úplně originální, protože hrnec na vaření jej zaujal již ve Švédsku. Ten ale pouze vařil. Což se autorovi remosky zdálo málo. Od inspirace pak byl již jen krok k realizaci vyspělejšího hrnce, který je stále na trhu.
Kouzlo remosky
V jednoduchosti je krása. A tento hrnec to dokazoval již od počátku. Určitě si vzpomenete na první kuře pečené v remosce, které bylo oproti pečenému v troubě prostě šťavnatější a chutnější. Původní výrobek postrádal sice skleněný průzor, který přibyl s rozvojem výrobku, ale nedocházelo k žádnému úniku tepla, a tak pečené pochoutky byly ještě dokonalejší. A v čem je to kouzlo? Jednoduše v tom, že se v remosce neztrácí voda, maso tak nemá šanci uschnout a je svěží.
Kouzlem tohoto multifunkčního hrnce byla i dostupnost na trhu, a to v cenách zhruba 120 Kčs až po 200 Kčs, dle objemu. Původních remosek, tj. před jejich reinkarnací po roce 1990, bylo vyrobeno necelé tři miliony. Asi vás nepřekvapí, že se „chytly“ především ve Velké Británií, kde pečená masa tvoří velkou část tradičního jídelníčku.
A co vy, máte ještě svou letitou remosku nebo upadla v zapomnění?
Zdroje: Autorský článek.